Eko modul d.o.o. - Hidroizolacija, termoizolacija, solarna energija i solarni kolektori

Podno grijanje

Podno grijanje i hlađenje


Podno grijanje ne zauzima prostor, ne zahtjeva postavljanje radijatora i zato se sa razlogom još naziva estetsko i komforno grijanje. Također MULTIBETON podno grijanje je zdravstveno prihvatljivije i ekonomičnije od radijatorskog grijanja.

Naši klijenti cijene „nevidljiva“ rješenja u obliku podnog, zidnog ili stropnog grijanja i hlađenja. Drugim riječima, ugrađuju se više cijevi tamo gdje postoji veći utjecaj hladnoće, kao što su područja oko prozora i vanjskih zidova.

Najveća razlika između podnog i radijatorskog grijanja je u znatno nižim radnim temperaturama i predaji temperature u vidu zračenja čime se omogućuju velike uštede energije.


Prednosti korištenja MULTIBETON sustava za podno grijanje postižu se modularnim polaganjem cijevi po pojednim prostorijama. Time se postiže jednolika temperatura u prostoru i nema strujanja zraka (prašine).

Ako se podno grijanje pravilno dimenzionira, dobije se veća toplinska udobnost radi povoljnog temperaturnog profila u prostoru, temperatura može biti 1- 2° niža od radijatornog grijanja, što znači 6-12% uštede energije.

Stoga se MULTIBETON podno grijanje koristi sa najnižim temperaturama grijanja, dok vlažnost zraka ostaje na visokom stupnju, što je korisno za Vaše zdravlje.

Najčešće zablude o podnom grijanju

Podno grijanje skuplje od radijatorskog?

Startna investicija prilikom ugrađivanja podnog grijanja je ista ili neznatno veća od troškova izrade radijatorskog. Ušteda troškova nastupa tijekom eksploatacije i ide u korist podnog grijanja.

Podno grijanje diže prašinu?

UPRAVO SUPROTNO! Radijatorsko grijanje radi na principu konvekcije topline uz kružno strujanje zraka kroz prostoriju, što rezultira zagrijavanjem i cirkulacijom prašine iz hladne zone nogu u zrak. Kod podnog grijanja nema strujanja zraka jer se toplina oslobađa zračenjem čime prašina ne mijenja strukturu i ne diže se u zrak nego ostaje na početnoj poziciji.

Temperaturu zraka kod podnog grijanja teško je regulirati?

U praksi možete postići gotovo idealnu sobnu temperaturu što je regulirano prema Kollmar dijagramu. Ovime se postiže ugodna sobna klima za korisnika, a što je najvažnije za očuvanje njegova zdravlja.

  • Prednosti podnog grijanja:
  • Veća ušteda energije
  • Jednolika temperatura u svim prostorijama
  • Nema strujanja zraka (propuha)
  • Nema podizanja prašine
  • Vlažnost zraka ostaje na visokom stupnju
  • Unutarnji dizajn nije narušen